Op donderdag 4 november heeft Van der Goes en Groot deelgenomen aan de tweede regionale GroenSpoor plant-estafette. Zes gemeenten in Noord-Holland waaronder de gemeente Alkmaar, planten met haar inwoners in achtereenvolgende weken (de estafette) aantrekkelijke groene linten aan met bloembollen, vaste planten, struiken en/of bomen. In woonwijken, langs een fiets- of wandelpad, maar ook op een bedrijventerrein. Op 4 november was bedrijventerrein Beverkoog aan de beurt, waar ons kantoor Noord gevestigd is.

De Hortus Alkmaar was het toepasselijke startpunt voor dit groene initiatief waar we welkom werden geheten door Erik ten Winkel van de Hortus. De deelnemers werden eerst toegesproken door wethouder Robert te Beest van Gemeente Alkmaar over het samenwerken aan een groene gezonde leefomgeving. Hendrik Goeman Borgesius, de voorzitter van bedrijvenvereniging Beverkoog, sprak daarna zijn ambitie uit om het tot het meest aantrekkelijke groene bedrijvenpark te willen maken. Dat klinkt alvast veelbelovend! Tenslotte gaf Annika Langeveld van Landschap Noord-Holland uitleg over het belang van biodiversiteit, met mooie voorbeelden wat wij zelf kunnen doen in onze tuin en omgeving om vogels en insecten het naar de zin te maken.

Voorzien van een veiligheidshesje liepen we vervolgens naar de plantlocatie langs de doorgaande weg de Beverkoog. Daar is het startpunt van een lunchwandelroute en komt ook nog een fraaie picknicktafel. Nadat de wethouder symbolisch de eerste schop in de grond stak en bloembollen uitstrooide konden de deelnemers aan de slag. Samen met leerlingen van het Clusius college en onder toeziend oog van Stadswerk072 zijn er op diverse stroken langs de weg en het fietspad duizenden biologische voorjaarsbollen geplant en is een kleurrijk wilde bloemenmengsel gezaaid. De gedachte is dat we het hiermee niet alleen een aantrekkelijk ommetje voor onszelf maken, maar ook voor de dieren. Verder is er een groot insectenhotel geplaatst met een infopaneel over het nut hiervan.

Tot groot plezier van onze collega Ruud Brouwer is het insectenhotel ook Ruud genaamd (foto Leoniek Verhage, Hortus Alkmaar)

Een goede ontwikkeling dat er aandacht is voor groen en meer biodiversiteit op het bedrijventerrein en dat hier in wordt geïnvesteerd. Bovendien is het effect van een groene omgeving op mensen inmiddels wel bewezen. Daarmee wordt het vanuit ons kantoor in Alkmaar extra aantrekkelijk om er even op uit te trekken tijdens de pauze.